Nový manažerský sport spojuje tři největší komunity - Golf Triathlon

10.06.2018 12:04

Nový manažerský sport spojuje tři největší komunity - Golf Triathlon

Každé období má svůj konkrétní sport pro "lidi úspěšné a společensky na výši".

Takto noviny popisovaly tenis v období první republiky. Tenis byl ostatně symbolem vyššího společenského žebříčku v Československu i během období komunismu. S otevřením hranic vtrhly do ČR i desítky nových sportů a od devadesátých let jsme pravidelně zaplavování vlnami nových sportovních a fitness trendů. Masové nadšení do běhu a maratonských disciplín zachvátilo republiku snad nejcitelněji. Nad širokou základnou hobby sportů ale stále levitují sporty "s vyšší přidanou hodnotou".

Velké oblibě se mezi "úspěšnými lidmi" těší triathlon, kombinující plavání, kolo a běh. Triathlon je v podstatě velmi mladý sport. Kořeny triatlonu jsou velmi krátké a sahají k 25. září 1974, kdy v San Diegu odstartoval Mission Bay Triathlon, který uspořádali Don Shanahan a Jack Johnston.

Oproti tomu například golf patří k moderním sportům s nejdelší prokazatelnou historií. Má se za to, že golf, tak jak ho známe dnes, pochází ze Skotska a byl hrán na Britských ostrovech již v 8.století. Ve stejné době se golfu věnovali také Římané pod názvem Paganica. Kořeny golfu lze vystopovat také ve středověké Číně.

Přes všechny rozdíly mezi golfem a triathlonem patří právě tyto dva sporty v posledních deseti letech mezi tom manažery, úspěšnými obchodníky a majiteli firem k těm nejoblíbenějším. Důvodem se může zdát to, že právě oni mají čas a peníze věnovat se náročným sportům, ale při troše zamyšlení dojdeme k pravému opaku. Jak zmiňuje ve svých článcích Jiří Kastner, odborník na psychologii výkonu" právě úspěšní manažeři a vrcholoví sportovci, mají zvládnutou efektivitu času a správnou intenzitu činnosti nejlépe, a proto zvládají sporty, které se ostatním zdají jako časově náročné či dokonce nezvládnutelné".

Jiří Kastner dále k tomuto novému trendu dodává, že samotný triathlon a golf je mimo všechny ostatní pozitivní efekty skvělou možností pro nácvik efektivního nakládání s časem. V rámci tohoto se pak jedná o spojení sportu s uměním správného nakládání se svým časem, což je pro tento životní styl často stěžejní dovedností.

Už několikrát se objevili diskuse a články, který sport je v současnosti mezi top manažery a úspěšnými obchodníky oblíbenější, zda golf nebo triathlon. Od založení mezinárodní Federace Golf Triathlonu máme jasnou odpověď. Sportovní základna pro kombinaci disciplín jako je golf, bike a run je v současnosti obrovská a budoucnost Golf Triathlonu má tedy skvělý potenciál, a to nejen mezi manažerskou elitou. Přidejte se i Vy www.GolfTriathlon.cz