STK PRO CHLAPY

08.05.2014 11:02

STK PRO CHLAPY

Nadační fond Petra Koukala startuje kampaň o zdravotní prevenci mužů STK PRO CHLAPY

Nadační fond Petra Koukala zahajuje projekt STK PRO CHLAPY, jehož cílem je osvěta v oblasti aktivního přístupu mužů k vlastnímu zdraví. Inspiraci čerpá z osobního příběhu předního českého badmintonisty Petra Koukala, který ve svých 25 letech překonal rakovinu varlete.

Asociace firemních sportů a zdraví, o.s. je již od počátku hrdým partnerem nadačního fondu Petra Koukala. V AFSZ jsme si dali jsme za cíl propagovat projekt STK pro chlapy v rámci firemních programů zdraví a akcí pro firemní týmy, jako např. ČESKÉ FIREMNÍ HRY www.ceskefiremnihry.cz a www.zdravy-golf.cz , na které Vás tímto zveme. Věříme, že se nám podaří vytvořit silnou komunitu firem podporujících zdravý životní styl svých zaměstnanců, která určí trend firemních kultur v ČR.

„Nikdy mě nenapadlo, že by mě mohlo potkat nějaké vážnější onemocnění. Ke svému zdraví jsem vždy přistupoval stejně jako většina chlapů,“ říká sedminásobný mistr České republiky v badmintonu Petr Koukal a dodává: „Teprve zdrcující diagnóza rakoviny varlete mi otevřela oči. Onemocnění se podařilo zastavit jen díky včasnému vyšetření.“

Muži téma zdraví všeobecně podceňují. Řada z nich si myslí, že se jich onemocnění netýká, a prevenci považují za zbytečnou. K lékaři se proto často dostanou až ve chvíli, kdy už smlouvají o život nebo kvalitu života. Mnohem vřelejší vztah naopak pánové mají k autům, se kterými jsou zvyklí jezdit na pravidelné technické kontroly. Informační kampaň STK PRO CHLAPY si proto klade za cíl, aby se muži naučili starat o své zdraví stejně jako o svá auta a aby se prevence stala nedílnou součástí jejich života. Prostřednictvím příběhu Petra Koukala chce upozornit na celou škálu civilizačních onemocnění mužů a na možnosti jejich prevence (např. urologické vyšetření, onkologická prevence a další).

„Po svém uzdravení jsem začal zase trénovat a podařilo se mi vybojovat účast na olympiádě v Londýně v roce 2012. Věřím, že má cesta nekončí a dostanu se i na olympiádu v Riu de Janeiru. Přeju si, aby spoustě dalších chlapů žádné onemocnění nebránilo v úspěšné kariéře. Proto doufám, že projektem STK PRO CHLAPY inspirujeme co nejvíce mužů, aby se včas vydali na preventivní prohlídku,“ uzavírá Petr Koukal.

Česká televize:  http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/214411000100506/obsah/324645-projekt-stk-pro-chlapy

V Praze 6. května 2014

Něco málo ze statistiky:

Ročně se objeví 440 nových případů rakoviny varlat ve věku mezi 18 až 35 let. Denně umírají až 4 muži nad 50 let v důsledku rakoviny prostaty. Česká republika je na prvním místě v Evropě ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku u mužů. Pomoci by měla větší informovanost a proaktivní přístup k tematice mužského zdraví na veřejnosti.